A célpont: Hitler

2020. 10. 18. | Történelem

Richard Dargie: Merényletek Hitler ellen | Falusi Dóra ajánlója

A diktátor, aki ellen huszonöt éven át minden lehetséges módon kíséreltek meg merényletet, végül mégis saját maga dönthette el, hogy mikor távozik az élők sorából. A brit történész könyve mintegy harminc kísérletet tekint át.

Kossuth, 206 oldal, 3400 Ft.

Richard Dargie könyvét olvasva néha még magamat is figyelmeztetnem kellett, hogy nem egy jól sikerült hollywoodi akciófilm forgatókönyvét tartom a kezemben, amelyben a gonosz főszereplő a csodával határos módon még a legelképesztőbb helyzetekből is sorra megmenekül, hanem egy valós történelmi személy életéről van szó. Mert akinek volt már dolga az életben azzal a bizonyos véletlennel, az is rácsodálkozik annyi szerencsés egybeesésre, amennyi Adolf Hitler életét befolyásolta.

A szerzőnek ez az első magyarul olvasható könyve. A történész szakterülete a második világháború, angolul megjelent könyveinek nagy része is ezt a témakört járja körül. Oktatott az Edinburgh-i Egyetemen, televíziós és rádióműsort írt a BBC-nek, a hágai székhelyű Eurocliónak, vagyis a világ legnépesebb nemzetközi történelemtanári szervezetének tagja, valamint tanácsadó a strasbourgi Európa Tanácsban. A könyvében nem árul zsákbamacskát: minden részletre kiterjedően bemutatja, hogyan szerveződtek és váltak végül sikertelenné a – már az 1920-as évek legelejétől, gyakran heti vagy havi rendszerességgel elkövetett – Hitler elleni magányos és csoportos merényletkísérletek. De megismerhetjük azokat az elkövetőket is, akik anyagi és technikai háttér hiányában jellemzően egyszerűen „csak” a legelszántabbak közül kerültek ki.

Nem akart megközelíthetetlennek látszani – Valkűr (FOTÓK: imdb.com)

Ezzel párhuzamosan képet kapunk arról is, hogyan szerveződött meg Hitler személyes védelmi rendszere. Nem volt egyszerű, mivel a Führer „a népe” előtt nem akart megközelíthetetlennek látszani, épp ellenkezőleg: megállíthatatlanul erős, népéből kivált magányos hérosznak állította be magát a propaganda gépezete segítségével. Ezt a képet és politikai státuszát pedig egyértelműen gyengítette volna, ha testőrök hada veszi körül. Ezért aztán a biztonságáért felelős embereknek állandó problémát jelentett a védelmének megszervezése.

Politikai karrierjének kezdetén, a sörcsarnokokban elhangzott beszédei ideje alatt a biztonságáért eleinte a Saalschutz felelt, majd ebből szerveződött meg a Schutzstaffel (SS), 1921-től pedig a Sturmabteilung (SA), azaz a Rohamosztag. Innen már nem is volt visszaút: a fizikai erőszak végérvényesen legitim politikai eszköz lett Hitler kezében. Dargie ugyanakkor azt is bemutatja, hogy – a hollywoodi filmek mindent látó és tudó hálózatával szemben – a Harmadik Birodalom biztonsági rendszere ugyanúgy küszködött a kommunikációs gondokkal, a belső rivalizálással vagy épp a szakemberek hiányával, pont úgy, mint bármilyen mai komplex rendszer. Ennek fényében pedig még inkább megdöbbentő a diktátor elleni merényletek sikertelensége.

Hitlerben már az 1920-as évek elején felmerült a gyanú, hogy saját barnaingesei szervezkednek ellene, mivel ők attól tartottak, hogy a kancellárság felé vezető úton a párt vezetője túlságosan is kiszolgáltatja magát a gazdag iparosoknak.

Megdöbbentő volt a merényletek sikertelensége – Valkűr

A történelem bebizonyította, hogy tévedtek: Hitler minden társadalmi rétegben képes volt a saját ideológiáját érvényesíteni. A háború vége felé, az ellene fellépő és legátfogóbb szervezettséggel bíró Valkűr-hadművelet során azonban beigazolódott régi félelme: valóban a „saját népe” fordult ellene. Közel huszonöt év alatt a likvidálási ötletek széles arzenálját vetették be ellene. Hitler válaszul egyre speciálisabb védelemre, az általa használt különleges Mercedes-Benzek (számos védelmi technikát még Al Caponénak fejlesztettek ki) pedig egyre vastagabb páncélzatra szorultak.

Az izgalmas részletekre azonban végig rányomja bélyegét a nyomasztó tudat, hogy a történelem egyik legádázabb diktátoráról van szó, aki minden egyéni vagy széles körben szerveződött merénylet elől valószerűtlenül megmenekült, az ellene törőket kíméletlenül megölette, ráadásul zsarnokságában is csak egyre elszántabbá vált. A lehető legrosszabb forgatókönyv. Le is tenném, de valami mégis motoszkál bennem: nem hagy nyugodni azoknak az elszántsága, akik még a leglehetetlenebbnek tűnő pillanatokban is megpróbálták megállítani Hitlert. Valahol mégiscsak jó olvasni erről. Érdemes őket megismerni.

További cikkek

Kritika, Irodalom

Nem szabad ötletek

Murányi Gábor: Szövedékek. 50 év, 50 írás József Attiláról | Révész Sándor kritikája   A legtöbbet emlegetett, mégis a legkevésbé ismerhető költők...

Történelem

Magyar szivárvány

Kurimay Anita: Meleg Budapest | Falusi Dóra ajánlója   Mikor változott meg a homoszexualitás ideológiai megítélése Magyarországon? meddig volt a...