Agatha Christie rejtélyes napjai

2021. 07. 22. | Irodalom

Marie Benedict: Mrs. Christie rejtélyes eltűnése | Falusi Dóra ajánlója

 

A krimik királynője, Agatha Christie élete nyitott könyv az olvasók és rajongók előtt. Van azonban egy fejezete, egész pontosan tizenegy olyan napja, amelyet a mai napig rejtély övez. Marie Benedict most megjelent könyvében egészen új megközelítésben mutatja be a már ismert tényeket, és ezzel talán rátapint magára az igazságra is. Szpojler nélküli ajánló következik!

Libri, 327 oldal, 3999 Ft

Agatha Christie 1926. december 3-án elindult angliai otthonából, ahol a férjével és kislányával élt, és többet nem adott életjelet magáról. Bár a kocsiját hamar megtalálták nem messze a házuktól, a nyomozás nem jutott előbbre. Nem derült ki, hogy véletlen vagy szándékos baleset történt-e, önszántából tűnt el a helyszínről vagy erőszakkal vitték el, és egyáltalán: miért?

Ő ekkor már elismert írónő volt, így az eltűnése az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb keresőhadjáratát vonta maga után több ezer rendőr és civil részvételével. Keresték élőláncot alkotva, repülőgépekkel, a legkiválóbb Scotland Yard-os nyomozók bevonásával. Hiába. A vizsgálatba a belügyminiszter felkérésére még Anglia két leghíresebb, nemzetközi hírnévnek örvendő krimiírója is bekapcsolódott. Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes életre keltője (aki az okkultizmus híveként spirituális tudományát is segítségül hívta a rejtély megoldásához), valamint Dorothy L. Sayers (akinek magyarul sajnos csak kevés műve jelent meg) is felkereste az írónő eltűnésének helyszínét nyomok után kutatva, ám sikertelenül. A keresés egyre reménytelenebbnek tűnt.

Természetesen az újságok is felkapták a hírt. A New York Timestól kezdve a Daily Mailig mindegyik folyamatosan címlapon írt a „sztoriról”, és vadabbnál vadabb történetekkel álltak elő, kezdve azzal, hogy az egész csak reklámfogás az írónő részéről a legújabb könyve kapcsán, majd az öngyilkosságot is felvetették, illetve azt, hogy a férje ölte vagy ölette meg.

Dustin Hoffman a Hová tűnt Agatha Christie? című filmben

A történetet már egy remek film is feldolgozta 1979-ben Dustin Hoffmannal a főszerepben, aki egy újságírót alakít, Hová tűnt Agatha Christie? címmel. A nagy kérdésekre ugyan nem ad választ, de a színészek kiváló játéka miatt érdemes megnézni. Marie Benedict friss verziója egyből a sikerlisták élére került, nem véletlenül. A szerzőt ügyvéd múltja is segítette a tények rendszerszintű vizsgálatában. Benedict a feldolgozáson és elemzésen túl azonban egy pluszszempont alapján fűzte össze a történteket. A szereplők személyiségét külön-külön is bemutatja: az érzelmi életüket próbálja meg rekonstruálni hosszú évekre visszatekintve, és ezek alapján igyekszik felgöngyölíteni az eseményeket.


A Mrs. Christie rejtélyes eltűnése két szálon futó történet. Egyrész Agatha Miller első férjével, Archibald Christie-vel való megismerkedését és házasságát követjük, másrészt az eltűnésénék pillanatától kezdve haladunk együtt a nyomozókkal, illetve a megszeppent férjjel, akinek közvetlen vagy közvetett szerepe épp olyan talányos, mint maga az eltűnés.

Minden követ megmozgattak

A két történet fejezetenként váltja egymást, egymásra építve adagolja az információkat, és remek arányérzékkel éri el, hogy az olvasó maga is elkezdje felfedezni a vélt vagy valós gyanús jeleket, szereplőket, majd mérlegeljen: vajon mi vezethetett odáig, hogy egy olyan érzékeny és intelligens nő, mint Agatha Christie, egyik napról a másikra csak úgy eltűnjön? Egy olyan zseniális elme, amely generációkat tévesztett és téveszt meg a kitalált történeteivel, vajon képes ugyanerre a valóságban is? Vagy „csupán” egy nagyon is emberi viselkedést, zavart állapotot látunk kibontakozni a szemünk előtt?

A világ leghíresebb női krimiírójának titka a mai napig rejtve maradt. Miután tizenegy nap után az angliai Harrogate egyik hoteljében egyszer csak felbukkant, Agatha nem adott semmilyen magyarázatot az eltűnésére, sem akkor, sem később. Így a megkerülése az elmúlt évtizedekben csak még több kérdést vont maga után.

Ügyvéd múltját használta fel – Marie Benedict

A közvéleményt jelentősen formálta Andrew Norman 2007-ben kiadott (magyarul eddig még sajnos nem publikált) Agatha Christie: The Finished Portrait című könyve, amelyben kifejtette, hogy szerinte az írónő, miután valamilyen trauma vagy depresszió hatására sokkos állapotba került, gyakorlatilag önkívületbe esett. Meglátása szerint a Befejezetlen portré című könyvben, amelyet Agatha 1934-ben írt, Celia szerepén keresztül egyfajta önvallomást tett az akkori állapotáról.

Benedict könyvét elsősorban azoknak ajánlunk, akik számára az eddigi válaszok nem kielégítőek. A könyv révén megismerjük azokat a drámai élethelyzeteket, amelyek Agatha Christie eltűnését megelőzően mind a házasságában, mind a családjában történtek. Nagy előnye, hogy bár nem tár fel újabb tényeket, más megvilágításba helyezi a már ismerteket (Nagy Gergely fordítása). Azzal, hogy emocionális oldalról térképezi fel a történteket, és kizárólag ezen aspektus mentén vizsgálja Agatha életét, attól a pillanattól kezdve, hogy megismerkedett a férjével, egészen új értelmet nyer minden eddig ismert részlet. A történtekre cáfolhatatlan magyarázatot már sosem kapunk. Azonban Marie Benedict tollából méltó, és nagyon is elgondolkodtató válasszal lettünk gazdagabbak.

 

További cikkek

Kritika, Irodalom

Nem szabad ötletek

Murányi Gábor: Szövedékek. 50 év, 50 írás József Attiláról | Révész Sándor kritikája   A legtöbbet emlegetett, mégis a legkevésbé ismerhető költők...

Tudomány

A halál hét arca

Richard Shepherd: A halál hét kora | Papp Sándor Zsigmond ajánlója   Nem könnyű megemészteni, hogy egy napon véget ér az életünk. Ám ahogy...