Hal-e a tintahal?

2021. 03. 23. | Gyerekeknek

Pavla Hanácková: Vizek a nagyvilágban | Falusi Dóra ajánlója

Bolygónk élővilágának nagyrészét a vizek teszik ki, amelyek tele vannak izgalmas felfedezni valóval. A Vizek a nagyvilágban című könyv úgy kalauzol végig az óceánok, tengerek, folyók és mocsarak élővilágán, hogy közben azt is megértheti a gyermekünk, hogy a benne élő növények és állatok miért olyan fontosak egymás számára. És nem utolsó sorban azt is, hogy miért kell vigyázni rájuk.

Móra, 26 oldal, 2699 Ft

A Vigyél haza! ismeretterjesztő mesekönyvsorozat legújabb része a Vizek a nagyvilágban címet viseli, és a bolygónkon található különböző élővizeket mutatja be ovisoknak és kisiskolásoknak. Az életünk szerves részét képező sós- és édesvizek élővilágának és jelentőségének megismerése hasznos dolog, de van egy aggasztó szempont is, amiért érdemes, sőt kell foglalkozni mindezzel.

A következő generációk számára az egyik nagy kihívás a megfelelő minőségű ivóvíz biztosítása lesz mindenki számára, így szülőként ma a vizeink megóvásához szükséges ismeretek átadása már nem egyszerű, de szükségszerű feladatunk. Ez a színes és részletgazdag album, amely tele van kedves és aprólékosan kidolgozott illusztrációval (Linh Dao grafikus kezenyomát dicséri), remek segítségünkre lehet ebben.

A tengerparton játszó Anni valamelyik nap egy nagy, partra sodródott konténert vesz észre, amelyből mindenféle élőlény bújik elő. Otthonaiktól távolra kerülve a kislány segítségét kérik, aki örömmel segít nekik a hazajutásban, és a kalandos utazásuk során rengeteg érdekes dolgot tudhatunk meg róluk és a vízi világról.

Linh Dao rajzai

Elsőként a Föld öt – hol jeges, hol melegebb – óceánjait mutatja be, valamint azt, hogy milyen szerepet játszanak a bolygónk vízkészletének körforgásában. És hogy egyáltalán mi az a körforgás, és miért fontos? Pavla Hanácková gyakorlott módon szól a gyerekekhez (a fordítás Mirtse Áron munkája), és izgalmasan képes bemutatni akár egyetlen vízcsepp történetét is, hogy az apró rész révén megértsük a rendszer teljességét. A körforgásban – hatalmas felülete miatt – az óceánnak is nélkülözhetetlen szerep jut, hiszen a párájából előbb felhő, majd abból esőcsepp képződik, hogy végül az visszahulljon a hullámokba.

Közben képet kapunk a hatalmas víztömeg belső életéről is. Milyen az élet a napfény-, a homály- vagy az éjfélzónában, illetve, hogy mi fán is terem az áramlat. Ez utóbbi kapcsán az is kiderül, hogy az itt élők is szoktak „utazni”. „Rengeteg élőlény van ráutalva ezekre az áramlatokra, úgy használják, mint valami tömegközlekedési eszközt: meglovagolják őket, és utaznak, amíg táplálékban gazdag vízre nem találnak.”

Meglepetésekben gazdag vizek (FOTÓ: Dreamstime.com)

Minden fejezet bemutatja, hogy az adott helyen milyen növények teremnek, illetve milyen élőlények lakják, miközben rengeteg érdekes dolgot tudhatnak meg a kis felfedezők. Az óceánok kapcsán többek között azt, hogy a korall és a tengerirózsa vajon növénynek vagy állatnak számít-e. Vagy hogy miért fontos a tengerifű, és mi a hasonlóság a vizekben élő parányi fitoplanktonok, valamint a szárazföldön növő fák között. Vajon hal-e a tintahal, és miért jó, ha megpillanthatunk egyet a tengerben nyaraláskor? Bepillantást kapunk a bennük burjánzó korallzátonyok titokzatos világába, amelyek „olyanok, mint a hatalmas, víz alatti városok, tele nyüzsgő élettel.”

Nem maradnak ki a bolygó vérkeringését alkotó, ivóvizet és élelmet adó folyók sem. A szerző itt is az érdekességekre helyezi a hangsúlyt. Ki gondolta volna, hogy az Amazonasban él (és hogy egyáltalán van ilyen) a „vegetáriánus pirája”, azaz a gyümölcsevő tambaki, és bizony még itt is élnek delfinek. Méghozzá rózsaszínűek.

Az óceán bölcsődéjének is hívott ausztrál mangrove mocsarakban a hatalmas mangrove fák a víz alatti légzőgyökereik segítségével maradnak életben, miközben az ágaik között élő madarak az ürülékükkel teszik termékennyé a mocsarat. Jó tudni azt is, hogy a tavak természetes víztartályként szolgálnak a száraz időszakban, és a part körüli növényzet rejtekhelyet nyújt számos élőlénynek. De honnan származik a vizük, és miért fontosak a benne élő növények? A tündér- vagy tavirózsa csak a tiszta vizet szereti, de gondoltuk volna, hogy a tavi kagyló az az élőlény, amely elősegíti a tó tisztaságát?

A Vizek a nagyvilágban (a sorozat korábbi darabjában az erdők világával ismerkedhettünk meg) számos érdekességet mutat be a világ minden tájáról, és segít szimbiózisban látni a bolygónk élővilágát. Így a kölcsönös együttélés előnyei és jelentősége gyermekünk számára már nem lesz ismeretlen fogalom, és talán jobban fog vigyázni majd a benne rejlő törékeny egyensúlyra is.

További cikkek

Kritika, Irodalom

Nem szabad ötletek

Murányi Gábor: Szövedékek. 50 év, 50 írás József Attiláról | Révész Sándor kritikája   A legtöbbet emlegetett, mégis a legkevésbé ismerhető költők...

Tudomány

A halál hét arca

Richard Shepherd: A halál hét kora | Papp Sándor Zsigmond ajánlója   Nem könnyű megemészteni, hogy egy napon véget ér az életünk. Ám ahogy...