Klasszikus telefonbetyárok

2020. 10. 27. | Irodalom

Sumonyi Zoltán: Tessék mondani, milyen vallású? | Falusi Dóra ajánlója

Kétféle olvasó van: az egyik, akit egy szerző munkásságán kívül annak élete is érdekel, a másik viszont megmarad az életműnél. Ám akárhogy is van, mindannyiunkban él egy kép arról, hogy milyen is lehet(ett) az író, mint ember.

Corvina, 159 oldal, 2990 Ft.

Nekem is voltak különféle elképzeléseim a kedvenceimről, de bevallom, hogy ennyi nevetésre, mint amennyi a Tessék mondani, milyen vallású? című anekdotagyűjtemény olvasása közben tört ki belőlem, illetve azoknál, akiket váratlanul előtörve a dolgozószobámból letámadtam valamelyik történettel, nem számítottam. Sumonyi Zoltán egyrészt költőként és íróként, vagyis pályatársként, másrészt a Magyar Rádió és a Rádiószínház szerkesztőjeként, vagyis munkatársként dolgozott együtt a 20. századi magyar irodalom krémjével.

Sumonyi úgy mesél a legnagyobb íróink, költőink életéből válogatott hol vicces, hol keserédes, és nem egyszer szívfacsaró eseményeiről, hogy minket is egyből odavarázsol a megesett történetek színhelyeire. A jól adagolt személyesség nem csoda, hiszen olyan helyzetekről ír, amelyeknek gyakran ő maga is résztvevője, néha pedig megkerülhetetlen szereplője volt. A könyv mégsem válik egy pillanatra sem öncélúvá.

A helyszínek is igen változók: a szigligeti Írók Alkotóháza, az írók lakásai, de néha csak az utca.

A főszereplők pedig Déry, Illyés, Németh, Örkény, Passuth, Pilinszky, Szabó, Vas, Weöres és a felsorolás közel sem teljes, hiszen harminc humoreszket tartalmaz a zsebben is könnyen elférő kötet. A szerző finom, árnyalt stílusának köszönhetően bepillantást kaphatunk az irodalmi élet belső hierarchiájába. Amelyet aztán előszeretettel bombáztak szét egy-egy (rendszerint csoportosan elkövetett, előre kigondolt, jól irányzott) tréfával.

Weöres Sándor, Illyés Gyula és Károlyi Amy

Néhány anekdotában helyet kapnak a civilek is. Például amikor a szerző és rádiós kollégája egy konferenciáról hazajövet a vonaton török vendégmunkásnak nézik a velük egy vagonban utazó, hat nyelvet beszélő református lelkészt. Nem spoilerezem el, hogy mi köze ennek az irodalomhoz, de a helyzet adta komikum Sumonyi humorával megfűszerezve még inkább fergetegessé válik.

Tanítható, hogy miként vezet fel egy történetet. „Egyszer Tersánszky Józsi Jenő késő éjszaka ment haza, és hogy föl ne ébredjen a felesége, sötétben, lábujjhegyen settenkedett be a hálószobába, és óvatosan kezdett pizsamára vetkőzni. De éppen lehúzta a nadrágját, amikor a felesége felgyújtotta az éjjeliszekrényen álló olvasólámpát, és rákiáltott: – Jenő! Hol voltál ilyen sokáig?! És hol van az alsónadrágod?!” A poénért érdemes fellapozni a könyvet.

De megtudjuk azt is, hogy mivel viccelte meg Szabó Lőrinc és Illyés Gyula az akkor Tihanyban lakó Paul Éluárdot.

Vagy hogyan omlott össze 1970-ben a debreceni Ünnepi Könyvhét főműsora Weöres Sándornak a diákok kérdéseire adott kendőzetlen, őszinte válaszai miatt.

Sőt: ezek a komoly emberek, ha összegyűltek (és ezt szerencsénkre elég sűrűn megtették) imádtak – kapaszkodjanak meg – telefonbetyárkodni. Ezekből a heccekből aztán szenzációs sztorik kerekedtek ki, kezdve például azzal, hogy Füst Milán 1949-es (teljesen legális) párizsi utazása néhány hónap múlva miként jelentett Gergely Sándor számára három napig tartó fogdát a román–magyar határon. De nem utolsósorban megtudhatjuk azt is, hogy miért vállalta volna el Habsburg Ottó a Magyar Köztársaság elnöki posztját 1989-ben.

Imádtak viccelődni – Tersánszky Józsi Jenő (FOTÓ: Molnár Edit)

Amit akkor hosszan tartó kínos pillanatok vagy évekig tartó mosolyszünet követett, attól ma már dőlünk a nevetéstől. Bár a könyv nem politizál, a finom áthallások és maguk a viccelődések is mind azt bizonyítják, hogy akiket ma is nagyra tartunk, azok még a szocialista ideológia nyomása alatt is megtalálták a módját annak, hogy önazonosak maradjanak.

A szívünk csak akkor facsarodik össze, amikor Tersánszky vagy Passuth László a náci megszállás idején történt embermentéseiről olvasunk, vagy arról, hogy Radnóti Miklós micsoda lelkierővel dolgozott „két deportálás között”. Sumonyi a történelmi háttér finom érzékeltetése mellett itt is átengedi a főszerepet az emberi nagyságnak.

A Tessék mondani, milyen vallású? a jó sztorik és a lehengerlő stílus nagyszerű találkozása. A könyvnek köszönhetően nem csupán kedvenceinkhez kerülünk közelebb, hiszen felvillantják emberi, sokszor gyarló oldalukat, hanem kicsit magunkénak érezhetjük egy letűnt korszak irodalmi miliőjét is.

SUMONYI ZOLTÁN legutóbbi művei: Halottak, s akik még halunk; Magyar Orlando; Elégia az assisi cipőről

További cikkek

Kritika, Irodalom

Nem szabad ötletek

Murányi Gábor: Szövedékek. 50 év, 50 írás József Attiláról | Révész Sándor kritikája   A legtöbbet emlegetett, mégis a legkevésbé ismerhető költők...

Tudomány

A halál hét arca

Richard Shepherd: A halál hét kora | Papp Sándor Zsigmond ajánlója   Nem könnyű megemészteni, hogy egy napon véget ér az életünk. Ám ahogy...