Felfedezések kora

2021. 10. 16. | Gyerekeknek

Farkas Róbert: Elugrottam a Plútóra, holnap jövök! Peter Wohlleben: Érted az állatok beszédét? | Falusi Dóra ajánlója

A kalandvágyó tizenéveseket szólítja meg Farkas Róbert legújabb kisregénye, amely a fizika világába kalauzolja fiatal olvasóit, na de hogyan! Mintha egy izgalmas kalandfilmet néznénk, olyan pörgős, eseménydús és váratlan fordulatokkal teli a kisregénye. A magyar olvasók előtt már nem ismeretlen Peter Wohlleben segítségével pedig az állatok lenyűgöző kommunikációját fedezhetjük fel.

Kolibri, 112 oldal, 2999 Ft
25% kedvezmény a TERASZ5 kuponkóddal

Ne csodálkozzon a szülő, ha néha egy-egy kifejezés ismeretlen lesz számára. Farkas Róbert nagyon jól ismeri a fiatal felnőttek szokásait, így a lehető legtermészetesebben bukkan fel a történetben a Fortnite, CSGO, Steamen és a VAC bant kifejezés, amely jó eséllyel a számítógépet bújó kamaszok mindennapjainak része. A könyv elolvasása így egyúttal jó alkalom arra is, hogy ebben a virtuális világban társai tudjunk – vagy legalább próbáljunk – maradni.

A főszereplő Tomival könnyű azonosulni. Mivel a családjával új helyre költöznek, iskolát vált. A környezettanára nem tart túl izgalmas előadásokat, az óráin pont azokról nem esik szó, amik őt érdeklik: világűr, űrutazás, Földön kívüli élet. Pedig ő annyira lelkes, hogy egy otthon megnézett ismeretterjesztő film után egyből csatlakozott a NASA exobolygókat kereső, nyilvános és amatőrök által is használható internetes programjához, amelynek keretében a csillagok fényét elemzik, ritmikus villogást keresve a határtalan űrben. Mivel következő tanórán neki kell előadást tartania – mégpedig minél jobbat, különben megbukik –, szorongva és álmatlanul tölti az éjszakát, amikor váratlanul jelet fog a NASA programján keresztül a Plútó bolygó mellől, a Naprendszer széléről.

Micsoda szerencse, hogy a nagybátyja – Doki, azaz Walfish Kázmér – a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat megbízásából épp egy kísérleti űrhajó prototípusát fejleszti. Mit tehet ilyenkor egy mindenre elszánt és lelkes kamasz? Nekivág a kalandoknak, mintha nem lenne holnap. (Persze lesz, csak az épp egy másik bolygón éri majd őt.) Csatlakozik még hozzájuk a szomszédban lakó Kriszta (akinek az apukája asztrofizikus a NASA-nál, és szintén észlelte a jelet) és a K.A.T.T. névre hallgató mesterséges intelligencia.

Ezzel kezdetét veszi egy elképesztő űrutazás, amelyből többek között kiderül, hogy mi az a perturbáció, miért fontos a parittya- vagy hintamanőver a világűrben, miért jött létre a NASA és honnan kapta nevét a Vénusz. Közben azt is megtudhatjuk, hogy milyen egy landolás a Marson, hogyan kell mintát venni a Jupiter legnagyobb holdjának, az Európának a vizéből, hogyan keletkeztek a Szaturnusz gyűrűi, mi történik, ha az embert beszippantja egy féreglyuk, és mit tehetünk, ha időutazóként megpillantjuk, ahogy a közeli jövőben épp megsemmisül a Naprendszerünk.

Farkas írt már kamaszoknak az univerzumról, a fénysebességről és a téridőről is. Jelen könyvét Bernát Barbara illusztrációi teszik még élvezetesebbé, miközben izgalmakban végig nincs hiány. Annyit elárulhatok: a címet nyugodtan lehet szó szerint venni.

Kolibri, 126 oldal, 4999 Ft
25% kedvezmény a TERASZ5 kuponkóddal

Peter Wohlleben német erdész és író közel húsz éve elszánt környezetvédő, és előre megfontolt szándékkal a jövő generációját célozza meg ismeretterjesztő könyveivel és előadásaival. Számos munkája jelent már meg magyarul, felnőtteknek is írt többek között arról, hogyan kommunikálnak egymással a fák (erről bővebben itt olvashat). Most megjelent könyvében azonban ismét a gyerekekhez fordul. A grafikákkal és fotókkal gazdagon illusztrált album igazi csemege azoknak a kisiskolásoknak, akik szeretik az állatokat, és még többet szeretnének tudni róluk. Például azt, hogy miként „beszélnek” egymással és a többi fajjal, vagy hogy milyen érzéseik vannak.

Az Érted az állatok beszédét? csupa olyan dologra hívja fel a figyelmet, ami egyszerre meghökkentő és csodálatra méltó. Ki gondolta volna, hogy az elefántok az emberi fül számára hallhatatlan, mély mormogással is kommunikálnak egymással, ezt a lábukon keresztül közvetítik a talajba, és a többiek ezeket a felszín alatt terjedő rezgéseket értik meg? Meglepő válaszokat kapunk olyan kérdésekre, hogy vajon gond-e az állatoknak télen a hideg, miért dagonyáznak a vaddisznók, hogyan függ össze a levegő hőmérséklete a sáskák ciripelésével, vagy éreznek-e félelmet a legyek és a fák?

Miközben felhívja a figyelmet környezetünk sérülékenységére, saját megfigyelésekre is ösztönöz. Amellett, hogy majd minden oldal alján található egy Próbáld ki!, vagy Segíts te is! című rész, amelyek segítségével hasznos ötleteket valósíthatunk meg, a könyv útmutatásai alapján megtanulhatjuk, hogyan kutassunk patakokban és esővíztartályokban, készítsünk méhhotelt, vagy csalogassuk elő a földigilisztát a földből.

Erdőjáróknak és városlakóknak korhatár nélkül egyaránt tud újat és érdekeset mondani, és még az is kiderül, hogy a saját kertünkben is tehetünk igazi felfedezőtúrát!

FARKAS RÓBERT legutóbbi művei: Első könyvem az univerzumról; Első könyvem a téridőről; Első könyvem a fénysebességről.

PETER WOHLLEBEN legutóbbi művei: A természet jelbeszéde; A fák titkos élete; Érted a fák beszédét?

További cikkek

Kritika, Irodalom

Nem szabad ötletek

Murányi Gábor: Szövedékek. 50 év, 50 írás József Attiláról | Révész Sándor kritikája   A legtöbbet emlegetett, mégis a legkevésbé ismerhető költők...

Tudomány

A halál hét arca

Richard Shepherd: A halál hét kora | Papp Sándor Zsigmond ajánlója   Nem könnyű megemészteni, hogy egy napon véget ér az életünk. Ám ahogy...