Ajándék nagymamáknak

2021. 12. 21. | Életmód

KÖNYVTERASZ

Minden évben elérkezik az a pillanat, amikor kicsit szeppenten toporgunk a könyvesbolt és a hívogató kínálat kellős közepén, hogy mit is, melyik albumot, regényt vagy ismeretterjesztő könyvet vegyük meg a szeretteinknek. Mi most segítünk utat vágni a dzsungelben és adunk néhány tippet a vásárláshoz. Sorozatunk utolsó részében nagymamáknak válogattunk remek könyveket.

Helikon, 689 oldal, 4999 Ft

A világ leghíresebb krimiírójának életével kapcsolatban leginkább az a pár izgatja a közvéleményt, amikor Agatha Christie különösebb előzmények nélkül eltűnt pár napra. Legutóbb Marie Benedict osztotta meg a világgal a maga regényében (Mrs. Christie rejtélyes eltűnése), hogy mi is lehet a magyarázata annak rejtélyes másfél hétnek (itt olvashat róla bővebben), amikor is Anglia egyik legnagyobb szabású keresőakciója indult el és már mindenki a legrosszabbtól tartott. De miért figyelnénk csak erre a pár napra, amikor a krimiírók királynőjének egész élete kész regény, sőt: ő maga meg is írta a sokak által legjobbnak tartott művében.

Az Életem egészen a viktoriánus korig vezet vissza minket és nm csupán a gyermekkorról, az íróvá válásról és a művek keletkezéstörténetéről mesél emlékezetesen, de a korabeli Anglia tablóját is nagy kedvvel és ezernyi színnel festi meg. Kiderül belőle, hogy milyen szerénységgel állt a hírnevéhez, hogy soha nem tartotta magát nagy írónak, és néha bizony a megélhetése is veszélyben forgott. És persze számos élményt oszt meg az utazásai kapcsán, amelyek nem kerültek be a regényekbe: poloskacsípések az Orient Expresszen és láz meg kiütések a nílusi hajózáson, amelyet végül a szőlő csillapított. Agatha Christie önéletrajza nem csak rajongóknak ajánlott, hanem azoknak is, akik kíváncsiak egy izgalmas élet közvetlen hangon elmesélt részleteire.

Magvető, 359 oldal, 3999 Ft
25% kedvezmény a TERASZ5 kuponkóddal

Azt ne várjuk el a nagymamánktól, hogy kívülről fújja a Szájbergyerek szövegét, de abban biztosak vagyunk, hogy szórakoztatónak fogja tartani Kollár-Klemencz László, a Kistehén Tánczenekar zeneszerzőjének és énekesének első regényét. Hiszen az Öreg Banda a Kaldenecker család – a szerző felmenőinek – sorsát követi végig onnan kezdve, hogy az 1720-as években Svábföldről megérkeztek Magyarországra, majd a Duna-Tisza közében telepedtek le. Hiába adták el a gazdaságot otthon, mert időközben annyira elértéktelenedett a pénzük, hogy csak egy faluszéli házra futotta belőle Újhartyánban.

A sodró regényben olvasható történeteknek számos gyerekkori emlék, családi anekdota, legenda, fikció és dokumentum adta az alapját és persze a történelem szeszélyei, amelyek ide-oda dobálták a családot a hosszú évtizedeken keresztül (itt olvashat róla kritikát). De egy dolog biztosan nem változott: szabad idejükben zenéltek, és ebből nőtt ki a híres, nemzedékről nemzedékre öröklődő fúvószenekar, az Öreg Banda, amely végigjátszotta világháborúkat, kitelepítéseket, forradalmakat. Így az sem jött rosszul, hogy a szerző is otthonosan mozog a zene színpadán. „Nem jött rosszul, hogy tudom, mit kell tenni ahhoz, hogy egy dal megszólaljon. Mert a zenekar vezetői végig a reflektorfényben állnak a könyvben, főként a dédnagyapám, aki élt-halt a zenéért, nem is nagyon lehetett vele másról beszélni. Hát ezek azért ismerős helyzetek voltak, sok mindenben magamra ismertem a felmenőimen keresztül”, nyilatkozta a regény kapcsán.

Corvina, 255 oldal, 4490 Ft
25% kedvezmény a TERASZ5 kuponkóddal

Az a legjobb a nagyinál, hogy ott teremnek a világ legfinomabb ételei. Szinte magától értetődő könnyedséggel veszi el a sütőből az édességet, a tűzhelyen pedig már ott illatozik a töltött káposzta vagy az isteni korhelyleves. De a jó pap holtig tanul, még ha neki már nem is kell új recepteket megtanulnia. Az viszont messze nem haszontalan dolog, ha tudjuk, hogy a helyes táplálkozás révén bizony megmenthetjük szeretteink életét és tartós egészséggel ajándékozhatjuk meg. A brit Dale Pinnock huszonhárom éve foglalkozik a tudatos táplálkozással, és töretlen a népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy könyveit mára tizenkilenc nyelvre fordították le.

A táplálkozás bibliája igen praktikus kézikönyv, amelyet érdemes fellapozni az étrend megtervezése előtt (itt olvashat róla bővebben). Hiszen nem csupán abba avat be, hogy mit érdemes ennünk panaszok, hétköznapi betegségek kedvező befolyásolása érdekében, de beszél a különböző korok alapvető tápanyagszükségleteiről, illetve arról, hogy milyen hatást fejtenek ki bennünk az alapvető élelmiszerek. Mert igenis jó tudni, hogy mit érdemes fogyasztani csontritkulás vagy cukorbetegség esetén, mit a teendő a konyhában herpesz, ekcéma, reflux, de még a töredező köröm esetén is. Így nem csak finom, de hasznos és az életkörülményeket javító ételeket is kaphat a család.

Édesvíz, 430 oldal, 5490 Ft

A koronavírus-járvány egyik velejárója volt, hogy még inkább félteni kezdtük a nagyszülőket, hiszen ők tartoztak és tartoznak most is a legveszélyeztettebb korosztály közzé. Ilyenkor minden hasznos tanács kétszeresen segít: hogyan előzzük meg a megbetegedést, vagyis hogyan éljük túl a járványokat. Mert nem ez volt az utolsó, abban biztosak lehetünk. Michael Gregert leginkább az életmódorvoslás terén ismeri a világ, holott orvosi pályafutását, még évtizedekkel ezelőtt, fertőzőbetegség-specialistaként kezdte. Ebben az izgalmas könyvben visszakanyarodott eredeti kutatási területéhez, a 20. századi pandémiák vizsgálatához (itt olvashat róla bővebben).

A kötet a spanyolnáthától kezdve (ennek kapcsán tették először kötelezővé az arcot eltakaró maszkot) a madárinfluenzán át a COVID 19 megjelenéséig veszi át a legszörnyűbb járványok történetét. Ám nem csupán a vírustörténeti áttekintés miatt fontos ez a könyv. Bár a szerző az egészséges életmód és étkezés specialistája is, de ne várjuk el tőle, hogy kókler módon csodaszerekről kezdjen el beszélni. A pandémia ugyanis nem azt az egyszerű logikát követi, hogy a gyengéket letarolja, az erősebbeket meg elkerüli. Különleges immunerősítő receptek és ételek helyett inkább – anyagi lehetőségektől és ízléstől függetlenül – mindenki számára betartható javaslatokat tesz. És arról is beszél, hogy a jelenlegi járvány tanulságait megfontolva, mit tehetünk azért, hogy a következő a lehető legkevesebb áldozattal járjon.

Fekete Sas, 375 oldal, 4900 Ft

„Megkíséreltem rávenni az olvasót, hogy utazzon vissza gondolatban százhúsz évet, és szavakkal idézzen fel eseményeket, érzéseket, illatokat, a tájat. Átérezhetjük a korszak hangulatát, és betekintést nyerünk a festők mindennapjaiba, magánéletük bensőséges pillanataiba, belelátunk a gondolataikba, festményeik születésének folyamatába. Velük izgulhatunk, örülhetünk, sírhatunk”, mesélte új könyve kapcsán Láng-Kovács Éva művészettörténész. A Festők a szabadban című regényében a nagybányai művésztelep történetét meséli el az előzményektől a magalapításon át a sikerig. A mű központi alakja Hollósy Simon, de mellette felvonul a kor számos meghatározó figurája Jókai Mórtól Czóbel Minkán át Görgei Artúrig.

A kis történetekből összeálló regény igen érzékletesen mutatja be a festők életét (itt olvashat róla kritikát). Bepillanthatunk a műtermekbe, beszél a modellek kereséséről, az alapanyagokról, az ecsetkezelésről vagy a világítás fontosságáról: szinte a szemünk láttára készülnek el a modern magyar képzőművészet meghatározó festményei. Mint ahogy a körülöttük zajló pezsgő, és a drámát – mint például a párbajt – sem mellőző társasági életről, és bejárja velünk Nagybánya jellegzetes helyszíneit is. A regény a laikus és szakmabeli olvasóknak egyaránt tartogat izgalmas részleteket, és segít abban, hogy hozzáértő szemmel élvezhessük a színektől ragyogó, egy egész korszakot meghatározó alkotásokat. És megértsük azt is, hogy mi minden szükséges egy-egy remekmű elkészüléséhez.  

További cikkek

Kritika, Irodalom

Nem szabad ötletek

Murányi Gábor: Szövedékek. 50 év, 50 írás József Attiláról | Révész Sándor kritikája   A legtöbbet emlegetett, mégis a legkevésbé ismerhető költők...

Tudomány

A halál hét arca

Richard Shepherd: A halál hét kora | Papp Sándor Zsigmond ajánlója   Nem könnyű megemészteni, hogy egy napon véget ér az életünk. Ám ahogy...