Ajándék kisgyerekeknek

2020. 12. 05. | Életmód

KÖNYVTERASZ

Évek óta minden karácsony előtt megbeszéljük a családdal, hogy csak szimbolikus ajándékokkal lepjük meg egymást, mert a lényeg, hogy együtt legyünk. Idén viszont a távolságtartással tudunk egymásra a legjobban vigyázni. Épp ezért felértékelődik az ajándékozás jelentősége is. És vele a fő kérdés: vajon minek örülnének a szeretteink igazán? Szerencsére remek könyvek közül válogathatunk: ebben az ajánlónkban a kisgyerekeknek.

Cerkabella, 25 oldal, 2490 Ft.

Rengeteg csodás gyerekkönyv jelent meg az idén, amelyek az írók mellett az illusztrátorok munkáját is dicsérik. Mi most az ősz terméséből válogattunk össze néhányat. Például kiderült, hogy a karácsonyról még mindig van mit mesélni, és nem is akárhogyan! De nem maradtak ki a versek sem, és van ötletünk az épp öltözni tanuló, autórajongó, valamint a szárnyaló fantáziájú legkisebbeknek is!

Szülőként ismerős lehet a kérdés gyermekünk részéről, hogy akkor most hogy is van ez az egész Jézussal, Máriával és Józseffel, és egyáltalán: mit csinál Isten? A karácsony lényegéről, arról, hogy miképpen képzelhetjük el a Teremtőt, és miért különleges a Fia, a legtöbbet Lackfi János Igaz mese a karácsonyról című ünnepi kötete mondta el nekünk ezzel a csodákkal teli, ám annál igazabb történettel. Miközben a szerző közvetlen és humoros stílusban meséli el Jézus születését, a lehető legtermészetesebb módon adja át a legősibb tanítást: a háromkirályok tudták, hogy ha követik a csillagot, akkor „meglátják a világ új kicsi királyát, aki az összes embert tudja majd szeretni. Mi legfeljebb pár embert tudunk igazán szeretni, nem?” És máris mindenki érti, hogy mekkora dolog is ez. A szerzővel készített interjunkból pedig azt is megtudhatjuk, hogy: „Ez a könyv a kicsik nagyon is mai világához próbálja közel hozni a réges-régi eseményeket, jókedvűen mesélve.”

Magvető, 72 oldal, 3499 Ft.

Idén a versek terén is igazán szívhez szóló kínálatból válogathatunk a legkisebbeknek. Például remek választás lehet Grecsó Krisztián első gyerekverskötete, a Belefér egy pici szívbe, amely sok zenével és váratlan ritmussal lep meg minket, miközben észrevétlenül vezet be a szépirodalomba, megidézve számos klasszikus és kortárs szerzőt. Ne csodálkozzunk, ha néha hangosabban nevetünk a gyerekünknél, hiszen Grecsó megtalálta azt a hangot, amelyen minden korosztályt képes megszólítani. Például egy állatkerti látogatás ürügyén: „Lóg a makimajom / Csókot csenne”. Igen, jó a megérzésünk, Cserháti Zsuzsa híres slágerét (Kicsi, gyere velem rózsát szedni) halljuk ki a sorok mögül. De további meglepetéseket is tartogat ez az igazán személyes és szívet melengető kötet, amelyben a legnehezebb éjszakai virrasztásoktól kezdve a szülinapon, a varázsláson és a dolgok szanaszét dobálásán át minden szóba kerül. Persze gyereknyelven. Mert – miként a lapunknak adott interjúban ő maga megfogalmazta – „a gyerek tudja, amiről, akikről olvas, azok a helyszínek, hősök, bóbiták, azok éppen olyanok, mint ő. Sőt, ő maga az.”

Manó Könyvek, 53 oldal, 1990 Ft.

Használjuk ki, hogy idén ősszel annyi jó gyerekverskötet jelent meg, és ne féljünk akár többel is meglepni a csemeténket. Tóth Krisztina Kígyóuborka című kötete azokhoz is tud szólni, akiknél ez a műfaj még nem tartozik a kedvencek közé. Pláne, ha épp fogváltós korszakában jár az érintett óvodás. Vagy csak szeret titokban belekóstolni mindenféle édességbe. Esetleg segítenie kell otthon a kistesónak. A verseken keresztül még a filctollak kupakjainak felkutatása is kifejezetten izgalmas lehet. Ha pedig épp az öltözködést tanulja, akkor a szerző Malac és liba sorozatának legújabb Gatyát fel! című mesekönyvével varázsolhatjuk kalanddá ezt a nem könnyű feladatot. Egy biztos: a nevetés kicsiknek és nagyoknak egyaránt garantált!

Manó Könyvek, 104 oldal, 3990 Ft.

Autórajongóknak – legyen az kisfiú vagy kislány – kihagyhatatlan ajándék Mechler Anna Kerék mesék nagykönyve című gyűjteménye. A tanulságos és kedves történetekbe gördülékenyen épített be fontos információkat, mint például: mit hívunk az emelőgépeken gémnek, hányféle kábel létezik és melyiket mire lehet használni, illetve mitől olyan nehezek. Mechler fantáziája még a közlekedési dugóból is képes világraszóló hangversenyt kerekíteni, miközben nem győzünk csodálkozni a kétéltű busz kalandjain, de szóba kerülnek a napelemes és az önvezető autók is. Hasznos tudás fordulatos mesékbe csomagolva.

Kolibri, 64 oldal, 3499 Ft.

Ha pedig a gyermek fantáziája nem ismer sem térbeli, sem időbeli határokat, akkor egy közös kalandozásra hívó, különleges könyvet ajánlunk. Ben Hubbard Így éltünk a régi időkben című albumában kilenc gyermek mesél arról, hogy milyen volt az élet a különböző történelmi korokban. Az őskőkorszaktól kezdve az ókori Egyiptomon át számos kultúrát és civilizációt, például a szkíták, olmékok, vikingek és japánok világát ismerhetjük meg. Persze itt is a gyerekszem a fontos: mivel és hogyan játszottak, miket ettek, hogyan teltek a mindennapok. Például mindenhol volt labdajáték, de nagyon eltérő szabályokkal: a japán ún. kemari labdarúgásban például nincsenek se győztesek, se vesztesek, az olmékoknál pedig nem volt szabad kézzel vagy lábbal érinteni a labdát, sőt: nem is eshetett le a földre. Megismerhetjük civilizációnk legelső városát is, ahol nem utcákon jártak az emberek, azok ugyanis nem léteztek. Minderről és még egy sor elképesztő érdekességről számolnak be ezek a gazdagon illusztrált, lenyűgöző történetek.

Móra, 160 oldal, 3999 Ft.

De nem csak a civilizációknak, hanem a családoknak is lehet ezer arca. Ma Magyarországon minden ötödik család csonka, azaz egy szülővel rendelkezik, és minden nyolcadik mozaik, tehát tagjai nem pusztán vérségi alapon kötődnek egymáshoz. Évente ezernél is több gyereket fogadnak örökbe, és folyamatosan nő a kétanyás vagy kétapás szivárványcsaládok száma. Zalka Csenge Virág mesegyűjteménye, a Széltestvér és Napkelte rájuk hívja fel a figyelmet. Illetve arra, hogy a világ más tájain egészen mást érthetnek család alatt. Olvashatunk többférjűségről, jóságos mostoháról, okos és bátor lányokról, akikre még a király is hallgat, és csak egymásra számítható testvérekről. A világ minden tájáról összegyűjtött mesék karácsonykor még inkább közelebb hozhatják hozzánk azokat, akik máshol és máshogyan élnek. Mert a történetek lényege – árulta el a mesemondó a lapunknak adott interjújában –, hogy bármilyen formát is öltsön, „a család attól család, hogy a tagjai szeretik és támogatják egymást”.

További cikkek

Kritika, Irodalom

Nem szabad ötletek

Murányi Gábor: Szövedékek. 50 év, 50 írás József Attiláról | Révész Sándor kritikája   A legtöbbet emlegetett, mégis a legkevésbé ismerhető költők...

Tudomány

A halál hét arca

Richard Shepherd: A halál hét kora | Papp Sándor Zsigmond ajánlója   Nem könnyű megemészteni, hogy egy napon véget ér az életünk. Ám ahogy...